Tips voor bij het sollicitatiegesprek

PuurVida
januari 9th, 2020

Veel mensen worden al zenuwachtig bij alleen het woord sollicitatiegesprek. Dit komt vooral omdat de indruk die je achterlaat tijdens een sollicitatie, van belang is op de keuze die de werkgever uiteindelijk zal maken. Wat zou je moeten doen om een sollicitatie voor jezelf en de werkgever zo soepel mogelijk te laten verlopen? Wij helpen jou hierbij met de onderstaande tips!

  1. Zorg voor een sterk CV

De werkgever zal voorafgaand aan het maken van een keuze, jouw CV zorgvuldig bekijken. Hij/zij gaat door middel van jouw kwaliteiten, ervaring en persoonlijkheid kijken of je geschikt bent voor de functie en of je bij het bedrijf past.  Er zijn veel lay-outs die je kunt gebruiken voor het maken van een CV. Zorg voor een duidelijk overzicht en een opvallend maar zakelijk uiterlijk. Om een duidelijk overzicht te creëren is het belangrijk om je meest recente werkervaring boven aan te benoemen, vanuit hier werk je naar onderen toe. Ook is het van belang dat je zorgvuldig over komt en dus geen spellingsfouten hebt. 

2. Zorg voor een professionele en actieve houding

Natuurlijk is het belangrijk om professioneel over te komen, niet alleen tijdens het gesprek maar ook ervoor en na het gesprek. Kleed je passend, kom iets eerder dan de afgesproken tijd en begroet de persoon met wie je het gesprek hebt op een formele manier door middel van een handdruk.

Tijdens je sollicitatiegesprek is het van belang dat je geïnteresseerd over komt. Neem daarom ook een actieve en open houding aan. Tijdens het praten is het niet erg om je handen te gebruiken, maar doe dit wel met mate. 

3. Zorg ervoor dat je rustig praat

Veel mensen gaan onbewust sneller praten wanneer zij zenuwachtig zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je over je woorden struikelt en dit kan een invloed hebben op de indruk die jij achterlaat. Heb jij hier last van? Oefen dan zoveel mogelijk een sollicitatiegesprek thuis met je partner, vrienden of familie. 

4. Laat merken dat jij je hebt verdiept in het bedrijf en de functie

Voor een interviewer is het fijn om een gesprek te voeren met iemand die zich heeft verdiept in de functie en het bedrijf. Dit laat zien dat jij het gesprek goed hebt voorbereid en geïnteresseerd bent. 

Plezier in je werk vind je bij PuurVida

Wil je ook carrière maken en ben je op zoek naar een leuke baan die bij je past? Kijk dan op onze vacaturepagina naar de actuele vacatures. Ook kun je een open sollicitatie doen, dan kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.

× Stuur uw bericht!