Modulair bouw oplossing voor krapte op de woningmarkt en problemen met stikstof

september 17th, 2021

Modulair bouwen is het samenvoegen van in de fabriek gebouwde elementen of modules, tot één grote optimale module (gebouw), zoals bijvoorbeeld een woning of kantoorpand. Deze manier van bouwen is zeer snel en zorgt voor minimale handelingen op locatie. 

Daarnaast heeft modulair bouwen een lagere CO2 voetafdruk vergeleken met traditionele projecten op locatie. Het ter plaatse installeren van modules is niet alleen 50% sneller ten opzichte van traditionele bouw, maar resulteert ook in een groot aandeel in minder voertuigbewegingen en tot wel 90% minder afval.

Het is een milieubewuste manier van bouwen wat ook voor minder overlast zorgt in de omgeving. Ook zijn de modules erg flexibel waardoor demontage en aanbouw relatief eenvoudig is. De huizen die modulaire gebouwd zijn, worden om deze reden regelmatig gebruikt als tijdelijke woon- of kantoorruimtes. Verder zijn de vaste afmetingen en de lage kosten een bijkomend voordeel. Een groot nadeel is architectonische beperktheid: je kunt weinig kanten op, omdat de afmetingen vast staan. 

Wanneer je alles op de bouwplaats moet aanvoeren en ook ter plekke moet samenstellen en verwerken, dan heb je een veel grotere belasting van het milieu dan als je dat in een goed geconditioneerde ruimte doet. Dat maakt de gemiddelde bouwplaats het toonbeeld van het ouderwetse karakter van de sector. Het is eigenlijk een hele archaïsche plek als je dat vergelijkt met andere industrieën die veel efficiënter zijn en veel minder verlies hebben van materialen.

Waar sommige landen groots inzetten op modulair bouwen, is het in Nederland nog altijd een nichemarkt. Als we als land het stikstofprobleem serieus willen aanpakken en als we circulair willen werken dan moeten we meer modulair bouwen. 

Ook onder woningcorporaties groeit de interesse in de tijdelijke bouw van woningen om hiermee te voldoen aan de grote vraag naar woonruimtes. Door modulair te bouwen is het makkelijker om flexibel in te spelen op veranderingen in de woningmarkt. 

Modulair bouwen zit nog wel in de ontgroeningsfase, omdat het een relatief nieuwe manier van bouwen is. Maar door de hoge kwaliteit, snelheid, duurzaamheid en razendsnelle innovaties kan het niet lang meer duren voordat een module een hele normale manier van wonen wordt.