Plegt-Vos bouwt
slimme huizenfabriek

Plegt-Vos bouwt een gerobotiseerde fabriek voor kant-en-klare woningen en woningcomponenten waarbij de totale bouwketen volledig nieuw wordt ingericht. Het betreft de eerste grote prefab woningfabriek in Twente. Prefab woningproductie is goedkoper en milieuvriendelijker dan traditionele bouw.

De fabriek wordt gebouwd op een kavel van circa 10 hectare op het Bedrijvenpark Twente in Almelo. In maart 2021 start de bouw van de eerste hal. Deze zal in januari 2022 operationeel zijn en starten met een productiecapaciteit van circa 1500 woningen per jaar. De komende jaren worden vier andere hallen in fases toegevoegd waardoor deze capaciteit steeds verder uitbreidt. In totaal worden vijf productiehallen en een experience center gebouwd.

De drie grote problemen
in de nieuwbouw

-Bouwprojecten worden steeds onbetaalbaarder, met name door de toegenomen complexiteit van het ketenmanagement en de duurzaamheidseisen.
-Een toenemend gebrek aan ervaren arbeidskrachten met als gevolg een lagere kwaliteit en langere oplevertijden.
-Op dit moment is er een tekort van 334.000 woningen. Voor 2030 moeten er één miljoen nieuwe woningen gebouwd worden om het tekort in te lopen.

Volgens de algemeen directeur van Plegt-Vos (Theo Opdam) is het tijd om de bouw anders te organiseren en er een hypermoderne technologie voor in te zetten. Door componenten vooraf te produceren en op de bouwplaats alles in elkaar te zetten, wordt het mogelijk om sneller en duurzamer te bouwen. In 2006 heeft Plegt-Vos een fabriek geopend in Langeveen om componenten te produceren zoals kappen, kozijnen en binnenwanden en gevels.

Minder stikstofuitstoot
Doordat de woningcomponenten vooraf geproduceerd worden dienen de woningcomponenten alleen nog vervoerd te worden naar de bouwplaats en gemonteerd te worden. Hierdoor zullen er minder vervoersbewegingen zijn naar de bouw. Door het produceren is er minder afval en is de verwachting dat de foutenpercentage verder omlaag gaat.

Maatwerk mogelijk door slimme oplossingen
Door gebruik te maken van moderne technieken zoals virtual reality, kunnen klanten zijn of haar woning naar eigen keuze vormgeven. Door een directe koppeling met de fabriek gaat de gekozen woning van de klant als gedigitaliseerde uitkomst van de virtual reality beleving gelijk het gerobotiseerde productieproces in.

Iets voor jou?

Nieuwsgierig geworden als dit project bij jou past? Neem dan snel contact met ons op!

Vacatures bij Plegt-Vos