De succesvolle samenwerking met Dun Agro Hemp Group! 

februari 22nd, 2023

Dit jaar heeft Joop Drenth (Accountmanager bij Puurvida) drie kandidaten in de rol van werkvoorbereider/calculator en twee bouwkundig tekenaars succesvol bemiddeld naar Dun Agro Hemp Group. In dit artikel lees je het verhaal van Stephen Wigley (Hoofd bouw) over het bouwen met hennep en zijn ervaring met Puurvida. 

Bouwen met hennep, hoe werkt dat?

“Hennepscheven komen van de stengel van de hennepplant nadat de bastvezel is verwijderd. Dit hennephout wordt gemengd met kalk en water om kalkhennep te maken. Vervolgens verwerken wij de kalkhennep in onze fabriek in prefab bouwelementen of geluidswanden.”

Jullie bouwen momenteel de milieuvriendelijkste woonwijk van Nederland, vertel!

“In Oude Pekela ontwikkelen wij een rijwoning van vijf woningen voor een woningcorporatie. Ook gaan we twee twee-onder-één-kapwoningen en vier vrijstaande woningen bouwen. Deze zullen op de particuliere markt worden verkocht. De woningen worden allemaal gebouwd met Dun Agro prefab kalkhennep elementen, gevels, verdieping vloeren, binnenmuren en dak.”

Meer dan alleen bouw. Wat doen jullie nog meer buiten het bouwen van hennep?

“De hennepplant kent vele toepassingen. Dun Agro heeft de gehele teelt en oogst van 1300 ha onder eigen beheer. De hennepstengel worden verwerkt tot 2 hoofd producten. “Hennepscheven” en “Hennepvezel”. De hennepscheven worden verkocht als dierenstrooisel of gebruikt voor onze bouwmaterialen. De hennepvezel wordt verkocht aan de papier, isolatie, automobiel en textielindustrie. We kunnen ook zelf hennepvezel isolatiematten leveren. Tevens worden de bladeren en bloemen van de hennepplant geoogst en verwerkt tot voedingssupplementen zoals CBD-olie en hennep thee.”

Wat is jullie kijk op de huidige arbeidsmarkt?

“Op de algemene bouwmarkt worden minder projecten doorgegeven vanwege de hogere bouwkosten en hogere financieringskosten. Er is veel belangstelling voor onze producten aangezien milieuverantwoord bouwen met de energiecrisis steeds belangrijker wordt. Isolatie op oliebasis kost veel energie om te produceren en daarom zoeken klanten naar milieuvriendelijke alternatieven. Wij verwachten dat deze terugname Dun Agro niet zal raken en dat de terugname ook zal helpen om het tekort aan ervaren personeel in de bouwsector te verkleinen.”

Hoe ervaren jullie de samenwerking met Puurvida?

“In de recente markt is het erg moeilijk geweest om voldoende ervaren personeel in de bouwsector te vinden. Joop Drenth is een van de weinigen die in staat is om personeel voor ons te kunnen vinden die voldoen aan onze wensen.”