Van kunstenaar naar techneut

oktober 25th, 2022

Erick van Diest, woont in Barchem en is inmiddels meer dan een jaar werkzaam als BIM Modelleur via Puurvida.

“Mijn droom was altijd om kunstenaar/architect te worden, maar uiteindelijk ben ik in de techniek terechtgekomen als dtp’er. Aantal jaren terug heb ik besloten om het roer om te gooien en ben ik in de bouw terechtgekomen als bouwkundig tekenaar. Naast het werken volg ik nog een deeltijd studie (HBO Bouwkunde) en zit ik momenteel in mijn afstudeerfase.”

“Anderhalf jaar geleden ben ik al op gesprek geweest bij EVE Architecten, op dat moment was er geen passende vacature voor mij en ben ik via Puurvida aan de slag gegaan. Afgelopen maand ben ik via Puurvida op gesprek geweest bij EVE Architecten, aangezien er nu wel een vacature is die bij mij aansluit, ben ik daar op gesprek geweest en het is inmiddels mijn eerste werkweek bij EVE Architecten.”

Aan de slag bij Eve Architecten

“Bij mijn vorige werkgever was ik puur bezig met het modelleren en detailleren van losse elementen. Aangezien zij over zouden gaan naar een ander softwarepakket, heb ik onderzoek gedaan naar een  efficiëntere software. Ik wou graag in 3D tekenen en dat miste ik in mijn werk. Ik nam contact op met Puurvida om mijn wensen te bespreken en ben toen op gesprek geweest bij EVE Architecten. Ik wou vroeger architect worden, aangezien mijn leeftijd en studiebelasting, is dit helaas nu niet meer haalbaar. Aangezien ik nu werkzaam ben bij een architectenbureau, is dit is dus een ideale plek voor mij. Ik wil het traject van idee tot uitvoering en alles wat erbij komt kijken leren en uiteindelijk doorgroeien naar een assistent architect/klantbegeleider. Tevens wil ik mijn technische kennis verbreden en dat kan ik leren bij EVE Architecten.”

Uitdagingen en successen

“Ik ben een zij instromer en ben acht jaar geleden gaan werken in de bouw. Hiervoor ben ik een ruim decennium werkzaam geweest als dtp’er/vormgever. Op dit moment ben ik aan het afstuderen en verwacht ik volgend jaar klaar te zijn met mijn opleiding HBO Bouwkunde. Ook ben ik geïnteresseerd in parametrisch ontwerpen en wil ik dit in mijn vrije tijd leren.

Je ervaring met Puurvida

“Wat ik prettig vind aan Puurvida is dat zij luisteren naar mijn wensen. Puurvida heeft beperkt aantal bedrijven voor mij geselecteerd, hierdoor kon ik zelf een keuze maken met welke bedrijven, ik kan kennismaken. Dit is toch een andere werkwijze dan andere detacheringsbureaus, die je cv ongevraagd naar diverse bedrijven sturen. Verder heeft Puurvida, korte lijntjes, kunnen snel schakelen en dat vind ik prettig.”

Puurvida maakt ambities waar

“Puurvida heeft mij naar een goede plek bemiddeld, waar mijn ambities liggen en die ook verwezenlijk kunnen worden.”

Wie is Arie-Jan Fransen en wat is jouw functie/rol binnen EVE Architecten?

“Bijna 15 jaar in vaste dienst. Voorheen werkzaam geweest bij een groot bouwbedrijf. Ik kende EVE echter toen al wel omdat ik één van mijn stages hier had gedaan. Ik ben projectmanager en begeleid particuliere opdrachtgevers door het proces met de gemeente en de inkoop van een aannemer. EVE is ook werkzaam in het zakelijke segment. Mijn collega Martijn begeleid echter onze zakelijke opdrachtgevers. Daarnaast stuur ik het projectteam aan. Het projectteam bestaat uit technische mensen. Denk aan bouwkundig modelleurs, bestekschrijvers en bouwmanagers.”

Je gaf aan dat Erick tijdens het 1e kennismakingsgesprek (1,5 jaar geleden) een kunstenaar was, nu zie je hem als techneut, waarin heeft hij zich ontwikkeld?

“Erick heeft een grafische achtergrond. Uit zijn recente werkervaring maak ik op dat het werken met technische details hem goed afgaat. Tijdens het gesprek proefde ik dat ook. Hij was erg enthousiast over het modelleren en wilde graag de overstap maken naar een bureau wat werkt met 3D software.”

Tijdens ons kennismakingsgesprek, benadrukte je dat jullie zelden met bureaus werken, waarom nu wel?

“Wij leiden graag onze eigen mensen op en gaan voor een langdurig dienstverband. Vaak zijn dat jongere mensen. Detacheren van personeel voelt daarnaast vaak als een tijdelijke oplossing. Nu zoeken wij iemand met ervaring die direct aan de slag kan. Erick gaf dat hij gaat voor een langdurig dienstverband. Voor een aanleiding om dit dan te proberen.”

Wat is jouw kijk op de huidige arbeidsmarkt?

“Ik verwacht dat er op langere termijn vraag blijft naar bouwkundige personeel. Per slot van rekening is er een personeelstekort in de bouw. Tel daarbij op het tekort aan woningen. Op kortere termijn zou er wellicht minder vraag zijn, de situatie lijkt nu wat onzeker”

Hoe ervaar je de samenwerking met ons?

“Prima! Het schakelt lekker vlot. De afwikkeling met Erick ging vrij vlot.”